Opiskeluhuollon tiedote oppilaille ja huoltajille lukuvuodelle 2023–2024 

Tästä tiedotteesta saat tietoa koulun opiskeluhuoltopalveluista. Opiskeluhuoltopalveluihin kuuluvat kouluterveydenhuolto, kuraattoripalvelut sekä koulupsykologipalvelut.

Opiskeluhuollon tiedote oppilaille ja huoltajille lukuvuodelle 2023–2024  

 

 

Tästä tiedotteesta saat tietoa koulun opiskeluhuoltopalveluista. Opiskeluhuoltopalveluihin kuuluvat kouluterveydenhuolto, kuraattoripalvelut sekä koulupsykologipalvelut.  

 

Kouluterveydenhuolto  

 

Terveystarkastukset ja avoimet vastaanotot  

 

Vuosittaisissa terveystarkastuksissa huomioidaan oppilaiden ja perheiden yksilölliset tarpeet sekä pyritään löytämään oppilaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimiskykyä uhkaavat tekijät. Terveydenhoitaja tiedottaa terveystarkastusten alkamisesta luokkakohtaisesti. Terveystarkastusten lisäksi kouluterveydenhuollossa tavataan oppilaita yksilöllisen tarpeen mukaisesti.  

 

Oppilaat voivat tulla terveydenhoitajan avoimelle vastaanotolle aikaa varaamatta keskustelemaan mieltään painavista asioista koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Oppilasmäärältään pienimmissä kouluissa terveydenhoitaja ei ole joka päivä paikalla, mutta terveydenhoitajalle voi jättää yhteydenottopyynnön puhelimitse tai Wilman kautta.   

 

Koululääkäri tapaa oppilaat laajoissa terveystarkastuksissa 1., 5. ja 8. luokilla. Koululääkäri voi tavata oppilasta myös muissa koulunkäyntiin vaikuttavissa terveyshuolissa. Terveydenhoitaja antaa ajan koululääkärin vastaanotolle. 

 

Yhteys kouluterveydenhoitajaan, KUN 

 

Koulutapaturmat ja äkillinen sairastuminen  

 

Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana tai tapahtuu koulutapaturma, ensisijaisesti opettaja ohjaa oppilaan kotiin tai jatkohoitoon.  Jos oppilas tarvitsee terveydenhuollon ammattilaisen arviota äkillisesti sairastuttuaan, otetaan yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Kouluterveydenhuollon tehtäviin ei kuulu äkillisten sairauksien hoito.  

 

Erityisruokavaliot  

 

Tarvittaessa koulu tarjoaa oppilaalle vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämän ruokavalion. Huoltajan vastuulla on erityisruokavaliotietojen ajan tasalla pitäminen sekä Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen toimittaminen koulun keittiölle. Lomake sekä tarkemmat ohjeet löytyvät kunnan kotisivuilta.  

 

Lääkehoito koulussa 

 

Mikäli oppilas tarvitsee sairauden hoitoon lääkehoitoa koulupäivän aikana, tulee tämä aina 

erikseen sopia opettajan ja rehtorin kanssa. Vanhemmat toimittavat koululle lääkkeet sekä selkeät 

kirjalliset ohjeet lääkeannoksista sekä muut hoito-ohjeet. Opetustoimen kanssa on sovittava lääkityksen toteuttaja sekä tämän varahenkilö, lääkityksen 

toteuttajien perehdytys (perehdyttäjänä voi toimia huoltaja, erikoissairaanhoito, kouluterveydenhoitaja), 

erityistilanteisiin varautuminen, ensiapukäytännöt, työnjako ja vastuut koulun toimijoiden, vanhempien ja 

lapsen kesken. Lääkehoidon toteuttamisesta koulupäivän aikana laaditaan kirjallinen, yksiökohtainen 

toteutussuunnitelma. 

  

Millaisissa asioissa yhteys omalle terveysasemalle?  

 

 

Kuraattoripalvelut 

Koulukuraattori auttaa oppilaita perhe- ja kaverisuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja koulunkäynnin haasteissa. Kuraattori tukee myös elämänmuutos- ja kriisitilanteissa sekä kiusaamiseen liittyvissä asioissa.  

Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat koulumotivaatio, poissaolot, kaverisuhdeongelmat, tunteidensäätely, huoli mielialasta ja muutokset elämäntilanteessa. Kuraattorin tehtäviä ovat mm. kokonaistilanteen kartoitus, tuen tarpeen arviointi yhdessä perheen kanssa, palveluohjaus ja palveluiden koordinointi. Käynneillä arvioidaan oppilaiden kokonaistilannetta ja pyritään löytämään oppilaiden vahvuuksia ja voimavaroja ja ratkaisemaan ongelmia yhteistyössä oppilaiden kanssa, tarvittaessa myös lähiverkostoa mukaan ottaen. 

 

Koulupsykologipalvelut 

Koulupsykologi tukee oppilaita kehityksen ja tunne-elämän haasteissa. Oppimiseen liittyvissä ongelmissa psykologi kutsutaan mukaan, kun koulun laajoista tukitoimista huolimatta herää kysymys siitä, mistä lapsen tai nuoren oppimisen vaikeuksissa on kyse. 

Koulupsykologin työ perusopetuksessa painottuu tunne-elämän, kehityksen ja oppimisen haasteiden selvittämiseen ja tukemiseen. Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat ahdistuneisuus, pelot, mielialan lasku ja elämäntilanteen kriisit.  Yksilötyöskentelystä sovitaan tarvittaessa erikseen. Psykologin tutkimusten tarvetta arvioidaan yhdessä erityisopettajien ja kouluterveydenhuollon asiantuntijoiden sekä huoltajien kanssa.  

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto 

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu koulun muun henkilöstön kanssa kouluyhteisöjen hyvinvointityöhön. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään koulun tarpeista lähtien ja ajankohtaisiin ilmiöihin vastaten. Esimerkkejä yhteisöllisestä työstä ovat mm. pienryhmä- ja luokkatyöskentely, neuvotteluosaamisen vahvistaminen, koulujen tapahtumiin osallistuminen, teemapäivät, ryhmäytykset, henkilöstön tukeminen ja kouluttaminen, mediatyö ja digitaalinen opiskeluhuoltotyö. 

 

 

 

Tukea lapsiperheille Pirkanmaan hyvinvointialueella 

Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa lapsiperheidelle asiakasohjausta. Asiakasohjaukseen voi ottaa yhteyttä Pyydä apua -palvelun kautta.  Lapsiperheiden asiakasohjaus on suunnattu erityisesti lapsiperheille, jotka tarvitsevat apua. 

Kysymyksesi voi olla mikä tahansa, ja voi liittyä esimerkiksi omaan tai perheenjäsenesi tilanteeseen tai avun tarpeeseen. Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijä lapsiperhepalveluista ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse 1-3 arkipäivän kuluessa. Pyydä apua- palvelun lomakkeen pääsee täyttämään suoraan tästä linkistä. 

Perhepolkuverkkokurssi 

Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa perheille Perhepolku-verkkokurssin (3 krt). Verkkokurssi on tarjolla maksutta kaikille lasten ja nuorten (0-16v) perheille. Kurssin tavoitteena on vahvistaa vanhemman myötätuntoa itseään kohtaan, tukea parisuhteen myötätuntoista vuorovaikutusta ja vahvistaa myötätuntoista vanhemmuutta. Myötätunto itseä kohtaan vähentää tutkitusti ahdistusta, masennusta ja uupumusta. Se vahvistaa myös parisuhteen hyvää vuorovaikutusta. Myötätuntoinen vanhemmuus tukee lapsen tasapainoista kehitystä. Kurssi sisältää testejä, infoa, vertaistarinoita, vinkkejä ja tehtäviä. Maksuttoman verkkokurssin löydät https://perhepolku.fi/verkkokurssi/ 

 

Yhteydenotot 

Oppilaat ja huoltajat voivat ottaa yhteyttä opiskeluhuollon toimijoihin puhelimitse, tekstiviestillä tai Wilma -viestillä. Tietoturvan vuoksi suositellaan yhteydenottoa puhelimitse tai tekstiviestillä. Wilma-viestillä ei saa lähettää terveystietoja.  Oppilaan luvalla yhteydenoton voi tehdä myös perheenjäsen, ystävä, koulun henkilökunta tai muu yhteistyökumppani.  

 

Hyvää kouluvuotta toivottaen 

opiskeluhuollon henkilöstö 

 

Pirkanmaan hyvinvointialueen eteläisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Niina Pirinen, p 0403357233 [email protected] 

Pirkanmaan hyvinvointialueen pohjoisen alueen opiskeluhuollon (kouluterveydenhuolto) palvelupäällikkö Susanna Fagerlund-Jalokinos p. 0503591680 [email protected]  

Pirkanmaan hyvinvointialueen pohjoisen alueen opiskeluhuollon (kuraattori- ja psykologipalvelut) palvelupäällikkö Sirpa Tikka p. 0503791934 [email protected]  

Pirkanmaan hyvinvointialueen läntisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Heidi Härmä, p 0503307858 [email protected]  

Apulaisylilääkäri Merja Hietanen [email protected]