Ohje on päivitetty 21.8.
Covid-19 viruspandemian hallinnassa on otettu valtakunnalliseksi strategiaksi testata, jäljittää, eristää ja hoitaa.
Tehostetun testauksen lisäksi korostetaan edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä tehostettua siivousta.
Tyypillisiä koronavirusinfektion oireita ovat:
kurkkukipu, nuha, yskä, päänsärky, kuume, hajuaistin heikkeneminen, lihaskivut, ripuli tai vatsakivut.
Testauksessa noudatetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistusta:
-hän ei voi mennä oireisena päivähoitoon/kouluun ja hänelle varataan aika koronavirusnäytteille
-jos lapsen näytteille pääsy viivästyy ja oireet ovat olleet jo 1 vrk poissa ennen näytteille pääsyä tai vastauksen saamista, niin lapsi voi palata hoitoon/kouluun
-jos näyte on otettu ja se on negatiivinen, lapsi voi palata hoitoon/kouluun, kun oireet ovat selvästi lievittymässä
-jos perheessä on samanaikaisesti useita samanlaista hengitystieinfektiota sairastavaa, niin riittää, että yhdeltä lapselta on saatu negatiivinen testitulos. Muut lapset voivat palata hoitoon/kouluun, kun oireet ovat selvästi lievittymässä.
-hän ei voi mennä oireisena hoitoon/kouluun, vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteille
-hän saa mennä hoitoon/kouluun vasta, kun koronavirusnäyte on otettu ja se on vastattu negatiivisena, ja oireet ovat selvästi lievittymässä.
Hoitoon/kouluun palatessa voi edelleen esiintyä ns jälkioireita kuten nuhaa ja yskää. Tällöin toimitaan kuten aiempinakin vuosina. Kroonisen lievänuhaiset lapset voivat olla hoidossa, jos testi on ollut negatiivinen eikä voinnissa ilmaannu uuden taudin oireita.
Jos lapsi sairastuu kesken hoitopäivän, hänet siirretään muista lapsista erilleen ja hänen kanssaan olevan henkilön tulee käyttää suu-nenäsuojainta, vanhemmille tai huoltajalle soitetaan ja pyydetään hakemaan lapsi kotiin.
Jos koronatestitulos on positiivinen, sairastunut määrätään eristykseen vähintään viikon ajaksi tai kunnes hän on ollut oireeton 2 vuorokautta. Suurin osa sairastuneista paranee kotihoidossa, mutta oirekuvaa seurataan säännöllisesti ja tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia.
Tartuntaketju selvitetään TaYS:n infektioyksikön ja Nokian kaupungin tartuntatautilääkärin ja -hoitajan yhteistyössä. Altistuneet määrätään karanteeniin.
Testaukseen päästäkseen voi ensin täyttää netissä Omaolo.fi koronaoirearviokyselyn tai soittaa suoraan Nokian kaupungin koronaneuvontapuhelimeen 03 56521105. Terveyskeskuksen koronaneuvonnasta annetaan lähete ja ohjeet koronavirustestiin. Tutkimus tehdään joko Nokian terveyskeskuksen covid-näytteenotossa tai Mehiläisen Nokian drive in näytteenottopisteessä.
Yhteistyöterveisin,
Raija Järvenpää
tartuntataudeista vastaava lääkäri